Hoe kijken vrouwen zelf tegen de overgang aan?

De overgang zou eigenlijk door veel vrouwen toegejuicht moeten worden. Vrouwen worden nu immers verlost van de menstruatie  met de daarbij horende ongemakken en na de laatste menstruatie hoeven vrouwen geen angst meer voor een zwangerschap te hebben. Toch valt dat vaak tegen.
De overgang is voor veel vrouwen een nog onbekende periode. De vruchtbaarheid is verdwenen en vrouwen realiseren zich daardoor vaak dat ze ouder zijn geworden. En ouder worden wordt in veel samenlevingen, ook in onze samenleving, omgeven door negatieve beelden.


Oud heeft afgedaan, oud betekent rimpels en grijze haren, oud is per defenitie seksueel onaantrekkelijk. Terwijl de overgang juist het begin van een heel nieuwe en spannende fase in een vrouwenleven kan zijn. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die aan de overgang hun eigen invulling willen geven en zich niet neerleggen bij de stereotiepe beelden. Zij laten zien dat de overgang een inspirerende periode kan zijn. In culturen waar ouderdom aanzienlijk positiever wordt gevonden kijkt men al eeuwenlang heel anders tegen de overgang aan. De vrouw is een wijze vrouw geworden waar het fijn bij is om advies bij te vragen.

Naast dit beeld van ouderdom vertoont de overgang ook een aantal verschijnselen die door vrouwen als klachten ervaren worden. Denk aan opvliegers en nachtelijk zweten. Veel vrouwen die nog volop in het leven staan willen helemaal niet geconfronteerd worden met overgangsklachten. We hebben  immers te maken met een periode in het leven van een vrouw en niet met een ziekte.